ЗДО, Павлівка
Калинівський район, Вінницька область

Організація харчування у ЗДО

Організація харчування дітей у  закладі дошкільної освіти здійснюється відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України «Про затвердження норм харчування у навчальних та оздоровчих закладах» від 22 листопада 2004 р. № 1591, Порядку організації харчування дітей у навчальних та оздоровчих закладах, затвердженого спільним наказом Міністерства охорони здоров’я України та Міністерства освіти і науки України від 1 червня 2005 р. № 242/329, Інструкції з організації харчування дітей у дошкільних навчальних закладах, затвердженої спільним наказом Міністерства освіти і науки України та Міністерства охорони здоров’я України від 17 квітня 2006 р. № 298/227, інших нормативно-правових актів з питань організації харчування дітей.

Раціональний режим харчування, збалансованість раціону є основними умовами для підвищення опору дитячого організму до захворювань, для нормального росту і розвитку дітей, які виховуються у закладах дошкільної освіти.

У дошкільному навчальному закладі організовано триразовий режим харчування, а також ІІ сніданок у вигляді фруктів. Все готується безпосередньо у дитячому закладі. Для правильної обробки продуктів і збереження в них необхідних дитині поживних речовин в дошкільному закладі створені всі необхідні умови: харчоблок закладу відповідає всім санітарним та гігієнічним вимогам зберігання та приготування.

Усі головні принципи організації харчування в дитячому закладі реалізовано згідно з двотижневим меню (на зиму-осінь та весну-літо), розробленому медичною сестрою в суворій відповідності з технологічними вимогами, затверджене Директором ЗДО та погоджене управлінням держпродспоживслужби.

Примірне двотижневе меню на літньо-осінній період

1 ДЕНЬ

Назва прийому їжі

Назва страви

Вихід страви, г

ясла

сад

Сніданок

Молочна пшоняна каша

180

200

 

Хліб пшеничний з маслом та твердим сиром

30/4/3

40/6/5

 

Чай з молоком

120

150

ІІ-сніданок

Фрукти свіжі

45

100

Обід

Борщ зелений

200

250

 

Плов з м’ясом

130/70

170/110

 

Овочі свіжі (помідор, огірок)

30

40

 

Хліб пшеничний

30

40

 

Компот

120

150

 

Печиво

8

16

Вечеря

Рагу овочеве

100

130

 

Хліб пшеничний

15

40

 

Булочка з начинкою (повидло, яблуко, сир кислом.)

40

75

 

Какао з молоком

130

150

2 ДЕНЬ

Назва прийому їжі

Назва страви

Вихід страви, г

ясла

сад

Сніданок

Капуста тушкована

100

150

 

Яйце варене

0,5шт

1шт

 

Хліб пшеничний

15

40

 

Кавовий напій з молоком

130

150

ІІ-сніданок

Фрукти свіжі

45

100

Обід

Суп м’ясними фрикадельками

200/30

250/60

 

Картопляне пюре

100

120

 

Риба тушкована

40

130

 

Помідор

30

40

 

Хліб пшеничний

30

40

 

Сік фруктовий

100

140

Вечеря

Молочний макарон

180

200

 

Хліб пшеничний з маслом та твердим сиром

30/4/3

40/6/5

 

Чай з лимоном

120/4

150/5

3 ДЕНЬ

Назва прийому їжі

Назва страви

Вихід страви, г

ясла

сад

Сніданок

Молочна манна каша

180

200

 

Хліб пшеничний з маслом та твердим сиром

30/4/3

40/6/5

 

Чай з лимоном

120/4

150/5

ІІ-сніданок

Фрукти свіжі

45

100

Обід

Борщ

200

250

 

Ячмінна каша

70

80

 

Котлета м’ясна

60

100

 

Овочі свіжі (помідор, огірок)

30

40

 

Хліб пшеничний

45

80

 

Кисіль

120

150

Вечеря

Зрази картопляні із сметанним соусом

130/15

180/20

 

Какао з молоком

130

150

 

Печиво

8

16

4 ДЕНЬ

Назва прийому їжі

Назва страви

Вихід страви, г

ясла

сад

Сніданок

Молочна перлова каша

180

200

 

Хліб пшеничний з маслом та твердим сиром

30/4/3

40/6/5

 

Чай з лимоном

120/4

150/5

ІІ-сніданок

Фрукти свіжі

45

100

Обід

Суп гороховий з грінками

200/15

250/40

 

Картопля відварна ціла

100

130

 

Тюфтелі рибні

60

100

 

Помідор

30

40

 

Хліб пшеничний

30

40

 

Сік фруктовий

100

140

Вечеря

Голубці з м’ясом

150/30

200/50

 

Хліб пшеничний

15

40

 

Кавовий напій з молоком

130

150

 

Печиво

8

16

5 ДЕНЬ

Назва прийому їжі

Назва страви

Вихід страви, г

ясла

сад

Сніданок

Вареники «ліниві» зі сметанним соусом

130/20

180/30

 

Какао з молоком

130

150

ІІ-сніданок

Фрукти свіжі

45

100

Обід

Суп з крупою

200

250

 

Капуста тушкована з м’ясом

130/70

180/110

 

Хліб пшеничний

45

80

 

Компот

120

150

 

Печиво

8

16

Вечеря

Молочна гречана каша

180

200

 

Хліб пшеничний з маслом та твердим сиром

30/4/3

40/6/5

 

Чай з лимоном

120/4

150/5

6 ДЕНЬ

Назва прийому їжі

Назва страви

Вихід страви, г

ясла

сад

Сніданок

Молочна ячмінна каша

180

200

 

Хліб пшеничний з маслом та твердим сиром

30/4/3

40/6/5

 

Чай з молоком

120

150

ІІ-сніданок

Фрукти свіжі

45

100

Обід

Суп з крупою

200/15

250/40

 

Картопля тушкована з м’ясом

140/70

200/110

 

Овочі свіжі (помідор, огірок)

30

40

 

Хліб пшеничний

30

40

 

Сік фруктовий

100

140

Вечеря

Млинці з начинкою (фруктовий соус, сир кислом.)

130

170

 

Какао з молоком

130

150

7 ДЕНЬ

Назва прийому їжі

Назва страви

Вихід страви, г

ясла

сад

Сніданок

Рагу овочеве

100

130

 

Яйце варене

0,5шт

1шт

 

Хліб пшеничний

15

40

 

Кавовий напій з молоком

130

150

ІІ-сніданок

Фрукти свіжі

45

100

Обід

Борщ зелений

200

250

 

Макарони відварні

70

80

 

Биток м’ясний

50

70

 

Овочі свіжі (помідор, огірок)

30

40

 

Хліб пшеничний

45

80

 

Кисіль

120

150

Вечеря

Молочна рисова каша

180

200

 

Булочка з начинкою (повидло, яблуко, сир кислом.)

40

75

 

Чай

120

150

8 ДЕНЬ

Назва прийому їжі

Назва страви

Вихід страви, г

ясла

сад

Сніданок

Молочна манна каша

180

200

 

Хліб пшеничний з маслом та твердим сиром

30/4/3

40/6/5

 

Чай з лимоном

120/4

150/5

ІІ-сніданок

Фрукти свіжі

45

100

Обід

Борщ

200

250

 

Картопля відварна ціла

100

130

 

Риба тушкована

40

130

 

Помідор

30

40

 

Хліб пшеничний

30

40

 

Сік фруктовий

100

140

Вечеря

Голубці з м’ясом

150/30

200/50

 

Хліб пшеничний

15

40

 

Какао з молоком

130

150

 

Печиво

8

16

9 ДЕНЬ

Назва прийому їжі

Назва страви

Вихід страви, г

ясла

сад

Сніданок

Капуста тушкована

100

150

 

Яйце варене

0,5шт

1шт

 

Хліб пшеничний

15

40

 

Кавовий напій з молоком

130

150

ІІ-сніданок

Фрукти свіжі

45

100

Обід

Суп картопляний

200

250

 

Гречана каша

70

80

 

Котлета м’ясна

60

100

 

Овочі свіжі (помідор, огірок)

30

40

 

Хліб пшеничний

30

40

 

Компот

120

150

Вечеря

Молочна пшоняна каша

180

200

 

Хліб пшеничний з маслом та твердим сиром

30/4/3

40/6/5

 

Чай з лимоном

120/4

150/5

10 ДЕНЬ

Назва прийому їжі

Назва страви

Вихід страви, г

ясла

сад

Сніданок

Молочний макарон

180

200

 

Хліб пшеничний з маслом та твердим сиром

30/4/3

40/6/5

 

Чай з лимоном

120/4

150/5

ІІ-сніданок

Фрукти свіжі

45

100

Обід

Суп з рибними фрикадельками

200/30

250/60

 

Рагу овочеве з м’ясом

100

130

 

Хліб пшеничний

45

80

 

Сік фруктовий

100

140

 

Печиво

8

16

Вечеря

Сирні зрази з повидлом та сметанним соусом

130/15

160/20

 

Какао з молоком

130

150

Режим харчування дитини вдома

Меню домашнього харчування має бути збалансованим та містити достатню кількістю білків, жирів, вуглеводів, мінеральних речовин, вітамінів, що сповна забезпечують енергетичні витрати дитячого організму. 
Подбайте про те, щоб посуд, з якого їсть дитина, завжди був чисто вимитим, їжа свіжою, щойно приготованою.
Якщо дитина харчується у дитячому садку, відкоригуйте режим харчування вдома, урахувавши поживну цінність їжі, що подається у дошкільному закладі, та години прийому їжі.

Привчайте дитину:

- перед прийомом їжі обов’язково мити руки з милом, витирати їх індивідуальним рушником;
- самостійно сідати на стілець та підсовувати його до столу;
- під час прийому їжі охайно вживати тверду їжу; 
- відламувати хліб маленькими шматочками, заїдати його рідкою їжею (суп, борщ тощо); самостійно їсти ложкою з тарілки, пити з чашки; 
- не обливатись;після прийому їжі користуватися серветкою, вставати зі стільця.
- навчайте малюка підтримувати чистоту навколо себе, бути охайним,пояснюйте йому, що і як треба робити.

Розподіл їжі за калорійністю протягом дня повинен бути такий: сніданок – 25%, обід – 35%, підвечірок і вечеря – по 20%. Об’єм їжі повинен відповідати віку дитини.

Орієнтовний об’єм готових страв та окремих продуктів для дітей різних вікових груп
(у грамах)

Назва страви

Об’єм їжі для дітей (вікові групи) 

До 1 року 

Від 2 до 3 років 

Від 4 до 5 років 

Від 5 до 6(7) років 

Каші або овочеві страви (на сніданок або вечерю) 

100 

150–180 

180–200 

200–250 

Чай, кава злакова, какао, молоко або кисломолочний напій тощо 

100 

150–180 

150–180 

150–180(200) 

Супи, бульйон 

100 

150 

150–200 

200–250(280) 

М’ясні або рибні страви 

40–50 

50–60 

60–70 

70–80(100) 

Компоти, киселі 

100 

100–120 

120–150 

150–180(200) 

Гарніри, у т. ч. комбіновані 

90 

100 

120 

130(150) 

Фрукти, соки 

50–80 

50–80 

80–100 

100–130(150) 

Салати із свіжих фруктів і овочів 

40 

40–50 

40–50 

50–60 

Хліб житній (на день) 

10 

30 

50 

60 

Хліб пшеничний (на день) 

60 

70 

100 

110 

 

Норми харчування у дошкільних навчальних закладах для дітей старше одного року
(денна норма на одну дитину, грамів) при
триразовому харчуванні

Найменування продукту

Вікова група ( років )

Від 1 до 3

Від 3 до 6 (7)

Хліб житній

20

40

Хліб пшеничний

55

80

Борошно пшеничне

15

25

Крохмаль

3

4

Крупи, бобові, макаронні вироби

30

45

Картопля

130

190

Овочі різні

180

230

Фрукти свіжі, цитрусові

45

100

Соки

50

70

Фрукти сушені

10

10

Кондитерські вироби

5

15

Цукор

35

45

Мед, медопродукти

1

2

Масло вершкове

12

21

Олія

6

9

Сало

1

2

Яйця, штук

¼

½

Молоко, кисломолочні продукти

350

400

Сир кисломолочний

35

45

Сир твердий

3

5

Сметана

5

10

М’ясо, м’ясопродукти

60

100

Риба, рибопродукти

20

45

Кава злакова, цикорій

1

4

Какао

1

2

Чай

0,2

0,2

Сіль, Сіль йодована

2

5

Дріжджі

1

1

Лавровий лист

0,05

0,1

Сухарі панірувальні

2

2

Томатна паста

2

2

Ванільний цукор

0,1

0,1

Кислота лимонна

0,1

0,1

Хімічний склад

 

 

Білки

46,6

68,1

У тому числі тваринні

29,1

48,4

Жири

45,6

71,7

У тому числі рослинні

8,4

12,7

Вуглеводи

167,6

239,2

Енергоцінність, ккал

1267,2

1874,8

 

Логін: *

Пароль: *